CEZERYE


Herkeze iyi haftalar,

Eşimle birbirimizden habersiz kilolarca havuç alınca bozulmasın diyerek bir kısmıyla cezerye yaptım.Çok güzel olduğunu söyleyebilirim.Ama ne yalan söyleyeyim Mersin'in ,siyah havuçla yapılmış cezeryesi gibisi yok.

Geçtiğimiz senelerde gittiğimiz Mersin'de bir imalathaneden cezerye almıştık.7-8 kişi asırlık ağaç genişliğindeki cezeryeleri,döner bıçağıyla şakada şukada kestikce hindistan çevizi teknesine düşen parçalar hala gözümün önünde.Neyse inşallah gene gidebilirim oralara.Şimdilik bununla idare edelim:)

Tarifi:

1 kg havuç
1 kg toz şeker(ben 800 gr.kullandım yetti)
100 gram tuzsuz antep fıstığı
üzeri için hindistancevizi

Havuçları küçük küçük doğrayıp şekerle birlikte kısık ateşte pişirin.Yumuşayınca el blenderi ile iyice ezin.Suyunu çekmesi için biraz daha pişirin.
Soğuyunca içine fıstıkları karıştırıp strechfilme sarıp buzdolabında bekletin.Kesilecek kıvama gelince yiyeceğiniz kadarını,ister keserek ister elle şekil vererek hindistan cevizine bulayarak servis edin.

Ben kurumaması için yendikçe çıkardım strech den.Hiç ziyan olmadan bitti.

Yapacaklara afiyet olsun şimdiden.
Sevgiler...

BALIKLI PASTA


Canım arkadaşım Gül'ün oğlu Deniz'in doğumgünü pastası.O kadar sevmiş ki gelenlere yedirmemek için bayağı bir uğraşmış.Gelen çocuklar kenardaki süsleri bile yemişler.

Deniz'ciğim seni çok seviyorum.Nice yaşlara çocuğum.

PORTAKALLI İRMİKLİ PASTA


BU tarifin orijinalinde alttaki hamur tart hamuru.Ama ben çok yağlı olmasın diye tart hamuru yerine hafif bir pandispanya tercih ettim.

Pandispanya için

3 yumurta
3 kahve fncanı tozşeker
2 kahve fincanı un
1 kahve fincanı kakao

yumurta ve şekeri mikserin en hızlı devriyle 6-7 dakika çırptıktan sonra elenmiş kakao ve unu ekleyip yavaşca karıştıralım.22 cm.lik çembere döküp,önceden ısıtılmış 175 dereceki fırında 25-30 dakika pişirelim.Kürdan testini yaptıktan sonra fırından alıp ters çevirip biraz soğutup çemberden çıkaralım.

Pandispanya soğurken irmikli kremayı pişirelim.

4 su bardağı portakal suyu
10 çorba kaşığı irmik
8 çorba kaşığı tozşeker.

Hepsini bir tencerede karıştırarak pişirelim.Koyu bir muhallebi kıvamına gelince soğumaya bırakalım.

Pandispanyayı 2 kata ayıralım.Bir katını pandispanyayı pişirdiğimiz çemberin altına yerleştirip üstüne portakallı irmik muhallebimizi döküp düzeltelim.İyice soğutalım.


Üzeri için ganaj hazılama

100 gram süt kreması
100 gram bitter çikolata

Kremayı büyükçe bir cezvede kaynama noktasına getirip ince kıyılmış çikolataları ekleyelip iyice eritelim.
Bu arada soğuyan irmikli pandispanyayı kalıptan servis tabağına çıkarıp üzerine ganajımızı dökelim.Üzerini ben portakal kabuğu reçeliyle süsledim.Tabii ki başka şeyler de olabilir fındık-fıstk vs.


Bu arada portakal kabuğu reçelimin tarifi basit.Kabukları 2-3 kere kaynat acı suyu dök.Sonra şeker ekle ve pişir.

Benimkinin tek farkı bu sefer annemin usuluyle yapıp üşenmeden kıvırarak ipe dizip öyle pişirmem oldu.
Tüm annelere sevgiyle.

URLA PAZARI




Biliyorum ben kurabiyeciyim.Ama bugün gittiğim Urla Pazarı'nda çektiğim bu fotoğrafları sizinle paylaşmak istedim.Bu güzellikleri görün istedim.

Körpecik enginarlar,morlu eflatunlu dağ laleleri,binbir çeşit ot,kış sebzeleri dayanılacak gibi değildi.Nergislerin kokusu ise neredeyse tüm pazarı kaplamıştı.Hele şu 22 çeşit ot karışımı yok mu aklımı başımdan aldı.
yaşlı teyzeler,amcalar bu kadar otu topla-yıka-doğra.Ne zor iş.
(Ben ıspanak pişirdiğim zaman evde iki kişiden oluşan biftek-patates kızartması lobisinin kafasına kakıp duruyorum.Nasıl yıkanıyor bunlar biliyor musunuz yiyin hadi şeklinde)

Ben yaptığım,aldığım hiçbir tatlı,pasta,kurabiye vs.den yiyemiyorum.Tip 2 şeker hastalığım olduğu için.(Komşumun dediği gibi;bu yaştan sonra kızamık çıkaracak değiliz ya)Ama böyle otları ,tazecik sebzeleri görünce dayanamıyorum.
Hepinize bol sebzeli günler dilerim.
Sevgiler.

KARIŞIK KURABİYELER VE TEŞEKKÜR



Pelin Hanım'la 2 ay öncesinden yazışmıştık Van da asker olan nişanlısı Fatih Bey'in doğumgünü kurabiyeleri için.Bu kadar öncesinden konuşma sebebimiz Pelin Hanım'ın Aralık başında ABD'ye gidecek olmasıydı.Tam kurabiyelerin yapılma zamanı geldiğinde de maalesef başımıza üzücü bir olay geldi ve kurabiyelerin yapımı işini daha önceden tanıştığımız http://cocolade.blogspot.com blogunun sahibi sevgili Burcu'dan rica ettim.Sağolsun hemen yaptı ve kurabiyeleri Van'a ulaştırdık.Kendisine ne kadar teşekkür etsem az.Yaptığı kurabiyeleri blogunda görebilirsiniz.Harika olmuşlar.

Bu kurabiyeleri de gene Pelin Hanım'ın isteğiyle bu sefer askerlik dönüşü kutlaması için yaptım.Biraz da aile bireylerini kattık işin içine.Pelin Hanım ve Fatih Bey'e mutluluklar diliyorum.
Burcu'ya da tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.
Sevgilerimle.

MÜZİKAL KURABİYELER


Yaren çok güzel gitar çalan,Güzel Sanatlar Lisesine hazırlanan tatlı bir genç kız.Annesi müzikli bir şeyler isteyince çok severek bu kurabiyeleri hazırladım.

Umarım hepimizin hayatında müzik hep varolur tabii kurabiyeler de.

Sevgiler.

BEBEK KURABİYELERİ VE TEŞEKKÜR








Bu dünya güzeli bebek İclal.Şimdi bu tatlılık varken kurabiyelerime kim bakar değil mi?Olsun ben gene de ekledim.Annesi Nilgün Hanım'ın izniyle yayınladığım bu fotoğrafı sanırım uzun bir süre kendime ekran koruyucu yapacağım.Sıkıntılı günlerde insana mutluluk,umut ve neşe verecek daha güzel bir şey bilmiyorum.
İclal'e uzun,sağlıklı bir ömür diliyorum.

NOT:İclal'in doğduğu günlerde kayınvalidemi kaybettik.Zor günlerimizde arayan-soran,mesaj çeken,ziyaretimize gelen tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
Related Posts with Thumbnails