Bol çikolatalı kek


Bu tarifi Atv'de yayınlanan Kültür Aşı Programından kaydetmişim tarif defterime.İyi ki de yazmışım.Öyle güzel kek-sufle karışımı bir tatki....




Gerekli malzemeler
160 gram bitter çikolata (ben kuvertür kullandım ama herhangi bir çikolata olabilir)
1/3 su bardağı un
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker
3 yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik kaynar su(içinde 1 yemek kaşığı granül kahve eritilecek)
1 yemek kaşığı limon suyu

Üzeri için
100 gram Bitter çikolata
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Bu arada fırınımızı 175 derecede ısıtmaya başlayabiliriz



Önce yumurtaların sarısını ve beyazını ayırıp,beyazları bir yemek kaşığı limon suyu ile kar haline gelene kadar 3-4 dakika çırpıyoruz.Çok katı bir kıvamda oluyor.
Kaynar su ve içinde erittiğimiz granül kahveye toz şekeri ve ince ince kıydığımız çikolataları karıştırıp erimesini sağlıyoruz.Çikolatalar eriyene kadar karıştırıp bu esnada soğumuş olan bu karışıma yumurta sarılarını birer birer ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.Daha sonra da elediğimiz unu ekliyoruz.


Bu aşamada sıra geliyor çırpılmış yumurta beyazlarını eklemeye.Kar halindeki beyazları üçe bölerek ekliyoruz.Burada dikkat edilecek şey bir spatula yardımıyla akları söndürmeden,kabın altından üstüne doğru çok karıştırmadan eklemek.Kekimizi kabartacak başka bir şey eklemediğimizden bu beyazların sönmemesi gerekiyor.

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine 18 cm.lik bir kelepçeli kalıp ya da çember kalıbı koyup kekimizi döküyoruz.(Ben 20 cm.lik kalıpta pişirdim biraz ince oldu)
175 derecede 25 dakikada pişiyor.

Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis yapacağımız kaba ters çevirerek koyuyoruz.

Gelelim üst süslemesine.
Bu sefer çikolatamzı benmari usülü eritip içine bir kaşık bal ve bir kaşık sıvıyağ ekliyoruz.(Bu ekler çikolatanın donma süresini biraz yavaşlatmak ve kolay sürülür hale gelmesini sağlıyormuş)
Kekimizin üzerine bir bıçak yardımı ile sürüyoruz.Orijinal tarifte Üstü için Biraz da beyaz çikolata eritilip ebru deseni verileceğini yazmışım ama beyaz çikolatam yoktu.Ben de süt kremasını çay kaşığı ile döküp süslemeye çalıştım.
yapacak olanlar şimdiden afiyet olsun.
Sevgiler..

2 yorum:

  1. Dün bu postu listemde görüyordum ama açılmıyordu bir türlü. Meraktan çatladım. Bugün görünce merak ettiğim kadar varmış dedim. Ellerine sağlık, süper görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Ya çok komiğim.Hazırlamışım yayınlaya basmamışım.Bilmiyorum belki de basmışım ama yayınlamamış.Bugünkü postu ekleyince farkattim ki o kadar emek çekip yazdığım kek yok.Neyse becerdim.
    Ya evet çok lezzetli birşey.(O kadar çikolatayı kepek ekmeğine de döksen muhteşem olur herhalde!!!!)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails