HAŞHAŞLI ÇÖREK


Merhaba,
Çok güzel haşhaşlı çörek yapan bir tanıdığımızdan,uygulamalı olarak öğrendiğim haşhaşlı çörekler.Bu ara büyük takıntımız.Hemen hemen her hafta yapıyorum. Tarifini paylaşayım dedim...  


Malzemeler: 1 kg un
1 paket YUVA MAYA yarım kahve fincanı sıvıyağ 2 tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz su(ölçü veremiyorum ama hamuru ele yapışmayacak ama yumuşak olacak hale getirecek kadar su) Hamurun mayalanmış halinin fotoğrafını ekledim.Belki fikir verir. Tüm malzemeleri yoğurup kabın üzerini bir havluyla örtüp bir saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. İçi için de 1 kase haşhaş 1 kahve fincanı tahin biraz toz şeker istenildiği kadar cevizi (eklemek şart değil) bir kapta karıştırıyoruz.  

Hamur mayalanıp neredeyse iki katına çıkınca, portakal büyüklüğünde parçalar alıp,hafifçe sıvıyağla yağlanmış tezgahta elimizle oalbildiğince ince şekilde açıp içine haşhaş karışımımızı sürüp rulo yapıyoruz.Rulodan 5-6 cm.lik parçalar kesip ,kesik olan iki tarafını altta birleştirip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Bu arada fırınımızı 200 derecede ısıtmaya başlıyoruz. Fırın ısınana kadar tepside mayalanmaya bırakıyoruz.Fırına vermeden önce,bir tatlı kaşığı kadar haşhaşı bir gıdımcık suyla açıp hamurların üzerine sürüyoruz ve susam serpiyoruz. 


20-25 dakika arasında pişiyor.Bıçakla bir çöreğin altını kontrol etmekte yarar var.Kızarmışsa tamamdır.  





  







Lütfen alıcınızın ayarıyla oynamayın,çünkü gerçekten bu kadar kabarıyor. Haftasonunda yapıp yemeniz,yedirmeniz dileğiyle, Sevgiler.

Çöreğin yapım aşamasındaki püf noktaları.:

Marka adı kullanmayı pek sevmesem de, yıllardır kullandığım mayalar içinde Yuva Maya'yı tek geçerim.
Hamuru mayalarken de haşhaş sürme aşamasında da sıvı yağı olabildiğince az kullanın.Sadece tezgaha yapışmasını önlesin yeter.Yağlı olursa güzel kabarmıyor ve ertesi güne lastik gibi oluyor.
Fotoğraflarda iki ayrı zamanda yaptığım çörekler var.Birinde kullandığım haşhaş Afyon'un.Rengi daha açık.Koyu renk olansa Uşak'tan.Bana göre koyu renkli olanı daha lezzetli.
Son püf de acele etmeden,sabırla mayalanmasını beklemek..
AFİYET OLSUN.

4 yorum:

  1. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz görünüyorlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık petekciğim,nefis görünüyor...Alev

    YanıtlaSil
  3. Fuat Bey,Alev'cim çok teşekkür ederim.Sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. çok hoş görünüyor;)ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails