ENGİNAR DOLMASI


Enginar dolması yerine midye dolma mı deseydim:).İlk defa denediğim bir yemek oldu ama hepimiz bayıldık

Bankadan bir arkadaşımız Çeşme'nin Ildırı Köyünden.Fatmagül'ün memleketinden yani:) Ildırı'da enginar çok yetişiyor.Bildiğim bazı lokantalar enginarı sadece Ildırı'dan getirtiyor.Bu kabuklar oranın değil ama...

Bir kızlar toplantısında enginar tariflerinden bahsederken, kabukla yapılan  bu dolmayı anlattı arkadaşımız.Ben de enginar ayıkladıktan sonra kabuklarını atmayıp denedim.Çok beğendik.Midye dolma yer gibi limonu sıkıp yedik elimizle.

Malzemeler:
1 küçük kuru soğan
2 enginar göbeği
1 küçük havuç
dereotu
tuz,1 kesme şeker
1 bardak pirinç
zeytinyağı.

3-4 yemek kaşığı zeytinyağında küp doğranmış soğan ve havuçları biraz çevirin,minik doğranmış enginarları ve 1 çay bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatıp 10 dakika kadar pişirin.Daha sonra yıkanmış pirinçleri,tuzu,şekeri ekleyip 2-3 dakika pişirin.


Enginar yapraklarının birbirine uygun boylarını eşleştirip,birinin içine 1 tatlı kaşığı pilavdan koyup diğerini kapak yaparak tencereye dizin.Hepsi bittiğinde  ateşe koyarken 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını üzerine gezdirip,2 su bardağı sıcak su ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.


İster sıcak,ister soğuk olarak limonla servis edin.
Afiyet olsun.



15 yorum:

  1. gerçekten de midyeye benzemiş benimde tatmadığım bir yemek çok merak ediyordum
    bende ysaparım en kısa zamanda
    ellerine sağlık
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim.Öneririm yapmanı.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. mis mis olmuş ellerinize sağlık, enginarın hertürlüsünü çoook severim ...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Canım ben bunu önceki yıl denemiştim bir tanıdığımın arkadaşı yapraklı buzluğa koyuyormuş kışın çıkarıp yaprak sarmasının üzerine iki sıra bundan yapıp pişiriyormuş ablacım nefis oluyor inan denemelisin deyince ben de bir kez denemiştim. gerçekten nefis bir lezzet.
    ama çok uzun süredir evde pirinç tüketmediğimizden bir daha nasip olmadı. bundan sonrada pirinç eve zor girecek malum haberlerden dolayı:(

    ellerine sağlık canım. sevgiler. dopğal pirinç bulabilen denesin derim :)

    YanıtlaSil
  5. Sevde,Hatice teşekkürler. sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık Petek'ciğim,çok güzel ve pratik görünüyor gerçekten.Ben diyorum ki,bu enginar tutkumuz dolması,midyesi,reçeli,yemeği derken Karadenizlilerin hamsisi gibi olmaya başladı ,yapılmayan hiç bir şey kalmayacak herhalde.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha ha ha.Aynen Nergis'cim.Dün bir de enginar cipsi tarifi aldım.bi de onu deneyeceğim.Sevgiler.

      Sil
    2. Ben Özlemaki'nin enginar kızartması tarifini yapmıştım geçen günlerde onun gibi bir şey mi acaba,merakla bekliyorum :)

      Sil
  7. Ben bunu hiç denemedim Petek'cim ama fotoğraflar şahane, ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler Özlem'cim.Fırsat bulursan dene bir ara canım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Petek ablacım ben de bu tarifi arıyordum :) harika görünüyor, sadece yapraklar acaba pişer mi diye düşünüyordum? deneyince tekrar yazarım.sevgiler Fethiye'den

    YanıtlaSil
  10. Zehra'cım nerelerdesin sen?Özlettin.
    Kabukları çok yenecek kıvamda pişmiyor ama pilavı yerken kabuğunu sıyırmak lezzet katıyor canım.öperim.

    YanıtlaSil
  11. Petekçim, önce içine havuç koymana bayıldım,sonra yaprakları kullanış şeklini sevdim.Enginarlar bitmeden hemen denemeli,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler Dilek'cim.Seveceğini sanıyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Hiç tatmadığım bir lezzet ama bol limonla denemek isterdim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails